Gå til hovedindhold
Skole

Holmegaard Folkepark – fra konflikt til fællesskab

Med støtte fra Næstved Kommunes bæredygtighedspulje er Holmegaardskolen i Fensmark i gang med at forvandle området bag skolen til et grønt, trygt og bæredygtigt samlingspunkt for hele lokalområdet.

21. maj 2025

Skoleleder Lasse Dalén Andersen har på vegne af Holmesgaardskolen, afd. Fensmark søgt Næstved Kommunes bæredygtighedspulje støtte til at etablere Holmegaard Folkepark. Parken er et ambitiøst projekt, der kombinerer biodiversitet, CO₂-reduktion, social inklusion og pædagogisk udvikling. Med et solidt lokalt engagement og en klar vision om at skabe fællesskaber på tværs af alder og baggrund, bliver parken et symbol på, hvordan grøn omstilling og social sammenhængskraft kan gå hånd i hånd. Foto: Ressource City

Indhold

    Projektet, der har fået navnet Holmegaard Folkepark, har modtaget 100.000 kr. og skal skabe rammerne for fællesskab, læring og respekt for naturen – på tværs af generationer.

    ”I har nok hørt om den ballade, vi havde med en gruppe unge her i Fensmark, ikke?” lyder det ærligt fra skoleleder Lasse Dalén Andersen. Han henviser til en række uheldige episoder i 2022, hvor politiet indførte opholdsforbud for unge omkring Folkemusikhuset. Forbuddet blev indført efter længere tids uro og utryghed i lokalområdet.

    Men i stedet for at pege fingre, valgte skolen at handle – og skabe grobund for nye fællesskaber.

    Et naturligt værested for alle

    Holmegaard Folkepark  skal blive et bæredygtigt og væredygtigt samlingssted, hvor børn, unge, børnefamilier, ældre og sårbare borgere kan mødes i trygge og inspirerende omgivelser. Visionen er at skabe en grøn oase, hvor alle har lyst til at være – og være sammen. 

    ”Væredygtighed handler for os om at skabe et sted, hvor mennesker ikke bare kommer for at gøre noget – men for at være nogen. Et sted med plads til ro, til relationer og til rødder. Det er lige så vigtigt som bæredygtighed, hvis vi vil skabe et samfund i balance,” siger skoleleder Lasse Dalén Andersen.

    ”Vi ønsker, at børnene lærer om naturen, klima og fællesskab – ikke kun i klasselokalet, men med hænderne i jorden og i dialog med lokalsamfundet,” fortæller skoleleder Lasse Dalén Andersen.

    Elementer i folkeparken

    • Samlingssted med bålplads
    • Legeplads og sansehave
    • En sø og naturlejrplads
    • 6.000 m² blomstereng 
    • En Miyawaki-skov (CO₂-bindende miniskov
    • Et 12.000 m² kvashegn med genbrug af træ
    • Omdannelse af gammel skov: “Fra istid til nutid”

    Projektet er forankret i et stærkt lokalt samarbejde med bl.a. Fensmark Lokalråd, Grøn Omstilling Næstved, Fensmark Brugsforening og ældrecenteret, fordi alle aldersgrupper i Fensmark skal inddrages i både opførelse og brug af området.

    Natur og dannelse i børnehøjde

    En vigtig del af projektet handler om at give børnene konkrete erfaringer med bæredygtighed. I samarbejde med Friluftsrådet og Grøn Skole-ordningen er Holmegaardskolen ved at udvikle en model for “bæredygtig og væredygtig dannelse” i 0.–6. klasse.

    Projektet bliver også en platform for praktisk undervisning. I samarbejde med det lokale firma Claus Hauge Byg APS skal eleverne deltage i opførelsen af kvashegn og andre praktiske elementer. Det viderefører et allerede etableret forløb, hvor elever arbejder med håndværk i fritiden.

    Stort tillykke til Holmegaardskolen, afd. Fensmark.

    Se andre bæredygtighedsprojekter